Candle Care

Haal het maximale uit je kaarsen en waxmelts...

GEURKAARSEN

Veiligheid is uiteraard één van de belangrijkste zaken. Zorg er voor dat de kaars nooit direct op een makkelijk ontvlambare ondergrond staat. Probeer de kaars ook zo veel mogelijk uit de tocht te houden, zodat je geen grote vlammen krijgt. Het is natuurlijk logisch dat kleine kinderen en brandende kaarsen niet goed samen gaan. Houdt deze dus altijd uit de buurt van je kaarsen, of plaats de kaarsen zo dat ze buiten bereik zijn.

En andere no-go is het laten branden van kaarsen, terwijl je niet thuis bent. Dat wordt absoluut afgeraden!

De twee lonten van onze geurkaarsen zijn loodvrij, omdat we dat belangrijk vinden. Voordat je je kaars aansteekt is het raadzaam om te zorgen dat de twee lonten lekker kort zijn. Korte lonten geven de beste vlammen en de minste rook walmen. Zorg er dus voor dat de lonten altijd maximaal een halve centimeter zijn, voordat je ze aansteekt.

Soms komt het voor dat na een tijdje branden, de lonten een paddenstoel-achtig uiteinde krijgen. Dit is helemaal niet erg. Sterker nog; dit wijst er op dat je geurkaars bomvol geurolie zit. Het is namelijk een ophoping van geurolie aan het einde van de lonten. Wat je kan doen is de kaars uitblazen, laten stollen en vervolgens de lonten bijknippen. Hoeft niet, kan wel. Het ziet er net iets mooier uit.

Normaliter is het nodig om van een kaars, zeker bij de eerste keer branden, altijd het volledige oppervlak te laten smelten (melt-pool). Als je dit niet doet, kun je geheugenkringen krijgen. Dit wordt ook wel tunnelvorming genoemd. Veel geurkaarsen van andere merken hebben problemen om een volledige melt-pool te krijgen. Dit wordt dan vaak opgelost door gebreide jasjes voor de kaars,  aluminiumfolie eromheen wikkelen, een speciaal soort deksel dat je erbij moet kopen, stukken was wegsnijden, of gewoonweg hele stukken was die verloren gaan. Dit is zonde!

Bij de geurkaarsen van Sense Candles heb je dit probleem nooit. Wij garanderen een 100% volledig smeltoppervlakte! En niet eens pas na 2 uur die normaal aangehouden wordt door andere merken. Nee… binnen zo’n 30 minuten geniet je van een volledige melt-pool. Daardoor heb je ook meteen een sterke geur en kun je de kaars ook best een kortere periode aansteken. Dus niet meer verplicht 2 uur! Ideaal toch?

 

Om zolang mogelijk te kunnen genieten van de geur van een geurkaars is het slim om de kaars niet te ‘power-burnen’. Dat wil zeggen; laat de kaars niet al te lang aan één stuk door branden. Blaas bij voorkeur na maximaal een uurtje of 3 à 4 de kaars uit. Ook wanneer de lonten niet branden, maar de was nog vloeibaar is, geeft de kaars nog veel geur af. De meeste geur komt namelijk niet uit de lonten, maar stijgt op uit de vloeibare was.

Op die manier heb je veel meer uren geurplezier van je kaars en daar is het uiteindelijk toch om te doen!

 

WAXMELTS

Waxmelts worden gebruikt op/in een geurbrander. Deze geurbranders kunnen elektrisch zijn, maar de meest voorkomende werken met waxinelichtjes. Je plaatst een blokje waxmelt bovenin de brander en schuift een brandend waxinelichtje langs de onderkant erin, waardoor de was gaat smelten en de geurolie vrijkomt.

Een veel gemaakte denkfout is dat de was uiteindelijk helemaal hoort te verdampen. Dit is absoluut NIET het geval! Zodra de geurolie verdampt is, kun je de was verwijderen en eventueel een nieuw blokje plaatsen. Zonder geurolie blijft er slechts een muffe was-lucht over die niet aangenaam is.

Geurbranders kunnen onder andere gekocht worden bij winkels als Xenos, Blokker en Action, maar ook tuincentra en sommige bouwmarkten verkopen geurbranders.

Soms kan het voorkomen dat je een muffe, ietwat stinkende geur ruikt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn als je een waxmelt aanzet. Heel af en toe ligt dat aan het verslijten van een geurbrander. Er komen wat scheurtjes in het bakje waardoor de was te warm wordt. Veel vaker kom het door de hoogte van de geurbrander. Wanneer de vlam te dicht op de was zit kan de waxmelt of geurolie lichtelijk aanbranden. Dat brengt de vervelende geur met zich mee. Wij raden dan ook altijd aan om een hoge geurbrander te kopen.

De was waarvan onze waxmelts gemaakt worden bestaat voor een groot deel uit natuurlijke sojawas. Dit is een zachtere was en heeft geen hoge temperatuur nodig om te smelten. Hoe hoger de geurbrander, des te kleiner de kans dat de geurolie (of was) verbrandt, door de hete vlam.

De geur van je waxmelt is op, wat nu?

Er zijn eigenlijk twee manieren om de overgebleven was te verwijderen. Enerzijds kun je, wanneer de was nog vloeibaar is, met een stuk keukenrol de was absorberen en het bakje schoonpoetsen. Anderzijds kun je wachten tot de was hard geworden is en deze daarna met een vorkje of mesje verwijderen. Het nadeel van deze manier is dat je je geurbrander kunt beschadigen. Omdat de was van Sense Candles waxmelts van zichzelf niet heel hard is, is dit niet de meest eenvoudige methode. Het is mogelijk! Maar wij raden de eerste manier aan.